احتمال کشف حیات فرازمینی در همکاری ناسا و گوگل
واحد جمع آوری خبر طراحی سایت rsmedia تقدیم می کند:
ناسا قرار است در نشستی خبری از «بزرگترین کشفیات تاریخ فضا» رونمایی کند؛ اطلاعاتی که هوش مصنوعی گوگل آن را پردازش کرده است.
ناسا قرار است روز پنجشنبه از یافتههایی پردهبرداری کند که برای اولین بار در جهان توسط یک سیستم هوش مصنوعی رصد شده است. هوش مصنوعی گوگل یا Google AI با بررسی تصاویر به دست آمده از تلسکوپ فضایی کپلر به دادههایی دست یافته که تا پیش از این سابقه نداشته است. ناسا اعلام کرده میخواهد کشفی را اعلام کند که «پربار ترین کشف فضایی تاریخ» لقب گرفته است. سازمان فضایی آمریکا معمولا کنفرانس خبری چندانی برگزار نمیکند اما وقتی یک نشست مطبوعاتی، آن هم به صورت آنلاین برگزار شود، یعنی خبر مهمی در پیش است. کپلر مدتهاست که در جست و جوی حیات فرازمینی به هر شکل ممکن در سیارههای دیگر است و همین مسئله باعث شده همه برای نشست روز پنجشنبه هیجانزده باشند.
هوش مصنوعی در فضا
سیستمی که این کشف بزرگ با کمک آن انجام شده، ماشین «هوش مصنوعی» گوگل نام گرفته است. کار این سامانه پیدا کردن الگوریتمهایی است که با کمک آن بتوان دادههای به دست آمده از کپلر را با دقت بیشتری آنالیز کرد. این هوش مصنوعی توانایی یادگیری دارد و بخشهای مختلف آن با سامانهای مشابه سیستم عصبی بدن انسان به هم متصل میشوند. این سیستم گوگل تمام بخشهای ماشین را در آن واحد متصل به هم نگه میدارد و اطلاعات را با سرعت و دقت بیشتری منتقل میکند. ضمن اینکه، سیستم از اشتباعات درس میگیرد و میتواند راهحل جدیدی برای مشکلات ناگهانی پیدا کند، بدون اینکه به اپراتور دیگری وصل باشد.
کپلر، غول تازه ناسا
یکی از مهمترین کارهای تلسکوپ کپلر خیره شدن به کهکشان راه شیری است. هرچقدر زمان این کار افزایش یابد، نور بیشتری به تلسکوپ میرسد و این به معنای جذب تعداد بیشتری داده برای دانشمندان است. در میان این دادهها مشخصههایی از نور سیارههای کوچکتر- که مثل سیاره زمین نور یک ستاره را بازتاب میدهند- به چشم میخورد. ممکن است در این سیارهها موجوداتی باهوش وجود داشته باشند اما بررسی دقیق علائم احتمالی الگوریتمهای پیچیدهای را مطلبد که برای رسیدن به این هدف یا باید از ابرکامپیوترها برای محاسبات استفاده کرد یا از مرحله دریافت داده تا پایان محاسبات را به یک سیستم خودکار سپرد. ماموریت کپلر مطالعه روی سیارههایی با دمای بالاست که در یک محدوده مشخص از کهکشان است. در این بخش، احتمال وجود زدگی از جاهای دیگر بیشتر است. سیارههایی که کپلر به طور مشخص رویشان تمرکز کرده، سیارههای کوتوله سری M نامیده میشوند. بیشتر وقت دانشمندان هماکنون روی شناسایی و پژوهش روی احتمال وجود حیات روی این سیارههای کوچک و چگونگی چرخش آنها به دور ستاره مادرشان است. اما مطالعه ستارههای دوتایی و خوشههای باز کهکشانی هم در برنامهشان قرار دارد.
منبع: روزنامه همشهری/ شماره ۷۲۶۸