انقلاب نرم افزاری به شیوه سلزفورس
واحد جمع آوری خبر طراحی سایت rsmedia تقدیم می کند:
گفتوگو با مدیر عامل نوآورترین شرکت جهان به انتخاب فوچون
طی سه سال گذشته ارزش سلزفورس دو برابر شده و به ۷۰ میلیارد دلار رسیده است
دنیای اقتصاد: «نوآوری» درست مانند «خلاقیت:، مفهومی کلی و غیر شفاف دارد و در حوزه تجارت، نقش یک هدف چالشآمیز را بازی میکند که دستیابی به آن بسیار مشکل و آرزوی بسیاری از کسب و کارهای مختلف نوپا یا قدیمی است.
شرکت Salesforce میتواند یک نمونه مناسب در زمینه معرفی نوآوری باشد. این شرکت با وجود اینکه محصولاتش تنها به یک سری ابزارهای بهره وری در حوزه بیزینس محدود میشود، اما توانسته است به خوبی در معرفی و تبلیغ سرویسهای خود، مفهوم «نوآوری» را پیاده کند.
مارک بنیوف (Marc Benioff)، موسس و مدیر عامل ۵۳ ساله شرکت سلزفورس معتقد است. این شرکت با استفاده از سه روش موفق شده دو دهه بعد از شکلگیری خود، مسیر موفقیت را طی کند: «به نظر من سه عنصر اصلی موفقیت ما، الگوی تکنولوژی که حالا به عنوان فضای ابری شناخته میشود، الگوی اشتراک تجاری و الگوی ۱-۱-۱ است.» که آخرین مورد، اشاره دارد به تعهد و خدمات بشر دوستانهای که این شرکت بر عهده گرفته و ارائه میدهد.
سه شیوه ذکر شده، به صورت گسترده از سوی دیگر شرکتهای حوزه مارکتینگ نیز اعمال میشود. به علاوه تحت مدیریت سختگیرانه بنیوف و تاکتیکهای منحصر به فردی، شرکت سلزفورس حالا تبدیل به یک عنصر موفق در دنیای شرکتهای تکنولوژیک شده است. ثابت دشده است که سلزفورس هنگام پیشبینی تغییرات اساسی دنیای تکنولوژی بسیار عالی عمل میکند و آخرین بار نیز هجمه عظیم تکنولوژی هوش مصنوعی را به خوبی پیشبینی کرده بود. سلزفورس همچنین در حیطه حسابداری اقتصادی نیز خلاقانه و نوآورانه عمل کرده و موفقیتهایی نیز در این زمینه به دست آورده است.
همین موفقیتها، به سلزفورس کمک کرد تا در لیست ۵۰ شرکت برتر در زمینه نوآوری در آمریکا، انتخاب شده از سوی وبسایت فورچون، مقام اول را به دست آورد. این شرکت همچنین توانست در لیست شرکتهای رهبر با ارزش بیش از ۲۰ میلیارد دلار، جایگاه اول را از آن خود کند.
طبق تحلیل BCG، سلزفورس جایگاه فعلی خود را به دلایل مختلف به دست آورده است، از جمله انتظارات وال استریت از رشد آینده و همچنین باز خود عمومی مردم که از شیوههای ارتباطی آینده حکایت دارد.
اما نوآوری مسلماً محدودیتهای ویژه خود را دارد و سلزفورس ثابت کرده است که در زمینه پشتیبانی و تکمیل فرآیند رشد خود، تخصص دارد. شیوه مورد علاقه سلزفورس، تملک یا Acquisition است، ابزاری که مدت هاست در اختیار رقبای قدیمی وی ماند اوراکل و SAP نیز قرار دارد. سلزفورس شرکتهای مختلف را از آن خود میکند. از سال ۲۰۰۶ تاکنون ۵۵ شرکت را خرید که به نوبه خود بیسابقه است، این شرکتها به نوعی از خود خلاقیت نشان دادهاند یا در قسمتهایی از تکنولوژی پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند که اینگونه مورد توجه سلزفورس قرار گرفتهاند.
اما الگوهای سلزفورس گاهی ریسکهای زیادی دارد. سلزفورس مدیریت قوی دارد که بسیاری اوقات حالتی دیکتاتور گونه به خود میگیرد مدیریت این شرکت، قدرت مطلق است و تمام تصمیمها را خود میگیرد و تمام ۲۸ هزار کارمند وی مجبور به اطاعت از تمام فرامین وی هستند که گاهی بسیار مستبدانه است.
بنیوف کنارهگیری خود را از سمت مدیریت عاملی سلزفورس در آینده، غیر محتمل نمیداند و در جواب این سوال که آیا در ۳۰ سال آینده نیز قصد دارد در این سمت باقی بماند یا خیر، عنوان کرد: «بعید است زیرا فشار زیادی روی من است و دنیای امروز، بیش از هر زمان دیگری چالشآمیز شده است.» طبق گفته بنیوف، وی ۹۵ درصد از زمان خود را به سلزفورس اختصاص داده است و ۵ درصد دیگر فقط برای موضوعات بسیار پراهمیت زندگی وی در نظر گرفته میشود.
کارمندان سلزفورس وضعیت خوبی دارند. محیط کار رضایتبخش و منحصر به فرد و حقوق و مزایای عالی دارند و برایشان اهمیت زیادی ندارد که بدانند چند نفر از مردم دنیا سلزفورس، اقدامات و محصولات آن را میشناسند. مردم شهر سانفرانسیسکو البته با اقدامات و دست و دلبازیهای بنیوف کاملاً آشنا هستند. بنیوف و شرکتش تاکنون صدها میلیون دلار برای ساخت مدرسه، بیمارستان و بسیاری از اهداف دیگر در این شهر هزینه کردهاند. همه آنها قطعاً برج سلزفورس را نیز به خوبی میشناسند. برج سلزفورس، یک آسمانخراش ۳۲۶ متری است که ساخت آن به زودی به پایان میرسد و به عنوان بلندترین آسمانخراش شهر سانفرانسیسکو به ثبت خواهد رسید. این برج به اندازهای بلند است که از کیلومترها دورتر از شهر نیز قابل رویت است. در مورد محصولات، سلزفورس با یک برنامه شروع کرد که به فروشندهها این امکان را میداد تا وضعیت مشتریان خود را دنبال کرده و مدیران نیز وضعیت پیشرفت فروشندههای خود را پیگیری کنند. آن زمان، شیوههای پیگیری مشابه زیادی برای این کار وجود داشت اما سلزفورس با اعمال نوآوری توانست برنامه خود را خیلی زود محبوب کند و تبدیل به یک برنامه غیر رایگان موفق شود.
با گذشت زمان، این شرکت برنامههای مختلف را تولید یا خریداری کرد که به تجار و شرکتهای فروشنده محصولات این امکان را میداد تا سرویسهای خود را به صورت آنلاین نیز عرضه کنند. تمام خدماتی که سلزفورس ارائه میداد قبلاً نیز در بازار وجود داشت اما این شرکت توانست با نوآوری، شیوهای جدید را در ارائه خدمات ابداع کند که به سرعت محبوب شد.
سلزفورس به سرعت ترقی کرد و خیلی زود از یک شرکت سنتی ارائه دهنده نرم افزار به یک سازمان بزرگ سرویس دهنده به مشتریان تبدیل شد که محصولات و خدماتش همیشه به روز بود. طبق گفته الکس داین، رئیس بخش محصولات سلزفورس، نسخههای به روز شده محصولات این شرکت هر ۴ ماه یک بار مشتریان ارسال میشود. این، یعنی تمامی مشتریان این شرکت، همیشه از آخرین و به روزترین نسخه نرمافزار استفاده میکنند.
طی ۳ سال اخیر، ارزش شرکت سلزفورس بیش از دو برابر شده و از ۳۳ میلیارد دلار به ۷۰ میلیارد دلار افزایش داشته است.
یکی دیگر از فرمولهای موفقیت شرکت سلزفورس، سیستم بازاریابی تهاجمی این شرکت است که از زمان شکلگیری این شرکت اعمال میشده است. پارکر هریس که مدیر بخش تکنولوژی و یکی از موسسان شرکت است، اولین کمپین بازاریابی شرکت که «پایان نرمافزار» نام گذاری شده بود را به یاد دارد که طی آن سلزفورس نرمافزارها را نه به صورت جداگانه بلکه به صورت یک پکیج سرویس به فروش میرساند. این شرکت بعد از آن برای قسمت مارکتینگ و بازاریابی، ولخرجیهای زیادی کرد که باعث شد سالها ضرر دهد اما همچنین رشد این شرکت را نیز جلو انداخت.
برای ترغیب مشتریان به خریداری محصولات شرکت، سلزفورس از روشهای غیر متداول و نوآورانهای استفاده می کرد. این شرکت برای کنفرانس سالانه Dreamforce سانفرانسیسکو، سرمایهگذاری زیادی میکند و با ارائه نمایشهای شعبدهبازی یا دعوت از سوپراستارها تلاش میکند شیوهای متفاوت از جذب و آموزش مشتری را اعمال کند.
سلزفورس اخیراً با طراحی یکسری واژگان انحصاری مخصوص آموزش کاربران، باز هم شیوهای منحصر به فرد ارائه کرده است. این شرکت اخیراً برنامهای آموزشی راهاندازی کرده که Trailblazers نام گرفته است و مشتریان اختصاصی سلزفورس که از این برنامه استفاده میکنند، Trailblazers نام دارند که تاکنون توانسته است بسیاری از مشتریان و برنامهنویسان را برای خرید، ترغیب کند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد/شماره ۴۱۸۹