زمانی برای جایگزین کردن انرژیهای تجدیدپذیر
واحد جمع آوری خبر طراحی سایت rsmedia تقدیم می کند:
با توجه به افزایش آلودگی هوا در جهان که به آب شدن یخ قطبها و افزایش گرمایش زمین منجر شده، استفاده از انرژیهای جایگزین در این سالها به شدت مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از انرژی خورشیدی برای تأمین برق و حتی برای تأمین سوخت اتومبیلها و راهاندازی قطارهایی که از طریق سوختهای غیرفسیلی انرژی خود را تأمین میکنند همگی نمونههای استفاده از جدیدترین فناوریها برای دستیابی به منابع جدید انرژی هستند.
با توجه به آفتابی بودن بسیاری از مناطق کشور و نیز با نظر به ظرفیت بالای کشور در زمینه افراد صاحب ایده، به نظر میرسد اگر از ایدههای مختلف ارائه شده برای سوخت جایگزین در جهان الهام گرفته شده و برای توسعه طرحهای داخلی سرمایهگذاری شود، میتوان امیدوار بود که در آیندهای نه چندان دور شاهد استفاده از توان بالقوه کشور در استفاده از انرژیهای جایگزین و تجدیدپذیر باشیم.
در این مطلب شما را با جدیدترین فناوریها برای استفاده از سوختهای جایگزین و به خصوص با نوینترین فناوریهای استفاده از انرژی خورشیدی کنیم.
- خلاقیت دانمارکیها برای استفاده از انرژی خورشیدی
اگرچه کشور دانمارک برخلاف ایران که بیشتر سال آفتابی است روزهای محدودی در سال از تابش نور خورشید بهره میبرد، اما پژوهشگران دانمارکی توجه بالایی به استفاده از همین انرژی محدود نشان دادهاند. این کشور که کمتر از ۶ میلیون نفر جمعیت دارد، بسیار کمتر از حتی نواحی جنوب اروپا روی خورشید را به خود میبیند، اما توانسته به یکی از کشورهای مهم در زمینه تولید انرژی خورشیدی تبدیل شود.
شهر کوچک «بروندرسلو» در شمال دانمارک با جمعیتی معادل ۳۶ هزار نفر مثال خوبی در این زمینه محسوب میشود. از سال ۲۰۱۶ انرژی این شهر از طریق یک مرکز انرژی خورشیدی که ۲۷ هزار مترمربع مساحت دارد تأمین میشود. دانمارکیها با استفاده از این فناوری جدید حدود یک هزار و ۵۰۰ خانوار این شهر کوچک را با انرژی «پاک» گرم میکنند.
سیستم تأمین انرژی این مرکز «انرژی خورشیدی متمرکز» نام دارد. در این مرکز، صفحههایی ویژه انرژی خورشید را به خود جذب میکنند و سپس آن را به لولههایی که در آنها نوعی روغن وجود دارد انتقال میدهند. از گرم شدن این روغن درجه حرارتی معادل ۳۳۰ درجه به دست میآید. با همین فرآیند ساده انرژی لازم برای چرخاندن یک توربین الکتریکی فراهم میشود. پژوهشگران دانمارکی معتقدند که گسترش این فناوری میتواند به توسعه تولید انرژی «پاک» حتی در مناطقی که بیشتر روزهای سال از تابش نور خورشید محروم هستند، کمک شایانی کند. - رایگان شدن برق شیلی با کمک فناوری خورشیدی
در حالی که کشور ما و نیز در بسیاری از کشورهای دیگر هر روز تبلیغات فراوانی برای کمتر مصرف کردن برق مطرح میشود، کشور شیلی با کمک فناوری خورشیدی خود مصرف برق در بعضی مناطق و در روزهای خاضی از سال را رایگان اعلام کرده است.
در سالهای اخیر شیلی، سرمایهگذاری قابل توجهی در زمینه انرژی خورشیدی داشته و حتی اعلام کرده که قرار است ۱۵ مزرعه خورشیدی، ساخته و به ۲۹ مزرعه خورشیدی که برق شبکه مرکزی شیلی را تأمین میکند، اضافه کند.
در مزارع خوررشیدی آینههای زیادی در یک محیط مدور نصب شده و برای تمامی آیندهها رو به دیگ بخار آبی است که در مرکز برج قرار دارد. به این ترتیب گرمای دریافتی مستقیماً به سمت این دیگ آب متمرکز شده و با کمک توربینهای بخار، برق تولید میشود.
شبکههای مرکزی و شمالی برق کشور شیلی به هم وصل نیستند و لذا نمیتوانند وقتی یکی کمبود و دیگری مازاد انرژی دارد، با یکدیگر تباد انرژی کنند. این مازاد انرژی، قیمت برق را به شدت پایین میآورد تا جایی که شیلی در بخشهای شمالی برق را در مواردی به رایگان توزیع میکند. البته دولت شیلی قصد دارد یک خط ویژه برای تبادل انرژی برق میان نقاط شمالی و مرکزی کشور خود ایجاد کند که موجب توازن بیشتر در ارائه الکتریسیسته در تمام مناطق این کشور و یکشکل شدن قیمت انرژی در نقاط مختلف شیلی میشود.
در حال حاضر در کشور ما نیز تسهیلاتی برای ساخت مزارع خورشیدی به سرمایهگذاران اعطا میشود و نیروگاه سیکل ترکیبی خورشیدی یزد تا سال ۲۰۱۰ هشتمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان محسوب میشده است. - اتوبوسی با سوخت جایگزین متفاوت
استفاده از انرژی خورشیدی این روزها تنها راهحل جایگزین برای استفاده نکردن از سوختهای فسیلی نیست. در این سالها حرف و حدیثهای متفاوتی در خصوص سوخت جایگزین برای وسایل نقلیه مطرح شده است که بیشک اتوبوسی که با گاز بیومتان کار میکند یکی از عجیبترین آنها است. در سالهای اخیر در انگلستان از اتوبوسی استفاده میشود که سوخت بیومتانی آن از باقیمانده غذاهای مانده و فضولات انسانی تأمین میشود. این اتوبوس که ظرفیت حمل ۴۰ مسافر را دارد، با یک بار سوختگیری میتواند چیزی حدود ۳۰۰ کیلومتر مسافت را طی کند. مسیر حرکتی این اتوبوس میان فرودگاه و مرکز شهر «باث» است. شرکت پردارش فضولات بریستول انگلستان هر سال حدود ۷۵ میلیون متر فضولات و ۵۵ تن پس مانده غذایی را پردازش میکند و در حال حاضر، هر سال ۱۷ میلیون مترمکعب گاز بیومتان تولید میکند که برای تأمین سوخت این اتوبوس و تأمین انرژی لازم برای ارزان بودن این سوخت و نیز با نظر به حجم کم مواد اولیه مورد نیاز برای تولید بیومتان، این سوخت بسیار مقرون به صرفه نیز هست. - هوای فشرده سوخت جدید خودروهای هندی
تنوع در استفاده از سوختهای جایگزین برای خودروها این روزها گویا پایانی ندارد و علاوه برای استفاده از بیومتان، اتانول و هیدروژن از هوای فشرده نیز برای تولید نیروی مولد خودرو استفاده میشود.
کمپانی خودروسازی «تاتاموترز» هند خودرویی قا سوخت هوای فشرده ساخته است. موتور مخصوص این خودرو با فشار هوای ذخیره شده در باکش کار میکند. مخزن هوای این خودرو از طریق پمپ خارجی مشابه پمپ گاز باعث شارژ موتور الکتریکی خودرو میشود.
این خودرو که «ایرپاد» نامگذاری شده، قابلیت حمل سه مسافر را دارد و با توجه به اندازه کوچکش میتواند محصولی مناسب برای کشوری پرجمعیت مثل چین باشد. گفتنی است حداکثر سرعت مین خودرو حدود ۷۰ کیلومتر در ساعت است. با توجه به روند سریع جایگزینی سوختهای جدید با سوختهای فسیلی به نظر میرسد افراد صاحب ایده و سرمایهگذاران ایرانی نیز باید توجه ویژهای به این حوزه داشته باشند؛ زیرا در غیر اینصورت در سالهای آتی به یک واردکننده صرف فناوری سوخت جایگزین تبدیل خواهیم شد.