گوگل پیشتاز صنعت هوش مصنوعی
واحد جمع آوری خبر طراحی سایت rsmedia تقدیم می کند:
ندا لهردی: این روزها فیلمهای هالیوودی، جلد مجلات، اخبار و حتی برنامههای طنز همه در تسخیر ماجرای رقابت هوش مصنوعی و بشر است. حالا بسیاری از پیشگویان و کارشناسان هشدار میدهند که هوش مصنوعی میتواند مشاغل را از بین ببرد، قوانین را زیر پا بگذارد و حتی باعث آغاز یک جنگ شود. هر چند این پیشگوییها مربوط به آیندهای نسبتاً دور هستند، اما رقابتی که این روزها وجود دارد تنها میان انسانها و ماشینها نیست، بلکه میان غولهای تکنولوژی است که به سرعت در حال سرمایهگذاری در این حوزه هستند تا بتوانند حاکمیت خود را بر آن ثابت کنند. افزایش چشمگیر دسترسی به اطلاعات دیجیتالی، رشد پردازش کامپیوتری و ظهور الگوریتمهای کاربردی، این گوشه تاریک علوم کامپیوتری را تحریک و تقویت کرده است. بزرگترین شرکتهای تکنولوژی غربی شامل Alphabet (شرکت مادر Google)، Amazon, Apple, Facebook, IBM و Microsoft، درست مانند رقبای چینی خودشان، سرمایه گذاریهای هنگفتی را برای توسعه قابلیت ها و امکاناتشان در حوزه هوش مصنوعی انجام میدهند. هر چند بررسی اختصاصی و مجزای سرمایهگذاری شرکتها در هوش مصنوعی مشکل است، اما بررسیها موسسه تحلیل دادههای PitchBook نشان میدهد که تا به حال شرکتهای سراسر جهان چیزی در حدود ۳/۲۱ میلیارد دلار در زمینه ادغام و خریدهای مربوط به حوزه هوش مصنوعی صرف کردهاند. این بررسیها نشان میدهد که تعداد ادغام و خریدهای انجام شده تا پایان سال جاری میلادی تا ۲۶ برابر بیشتر از سال ۲۰۱۵ خواهد بود. یادگیری ماشینی شاخهای از هوش مصنوعی است که بیشترین وابستگی شرکتهای تکنولوژی را به این حوزه به همراه آورده است. کامپیوترها اطلاعات را بررسی و غربال میکنند تا الگوها را شناسایی کرده و بدون هیچ برنامهریزی از قبل، پیشبینیهایی را انجام دهند. این روش حالا در تمام انواع اپلیکیشنها در صنعت تکنولوژی شامل تبلیغات آنلاین هدفمند، پیشنهادهای خرید واقعیت افزوده و حتی خوروهای خودرا و هوشمند هم به کار برده میشود. «ژوبین قهرمانی»مدیر بخش تحقیقات هوش مصنوعی در شرکت بزرگ Uber معتقد است که هوش مصنوعی درست به اندازه ظهور کامپیوترها انقلابی و تاثیر گذار خواهد بود.
برای درک تاثیر پتانسیل هوش مصنوعی پایگاههای داده را ببینید. این پایگاههای داده از دهه ۱۹۸۰، ذخیره اطلاعات را با هزینه ارزان انجام دادهاند، تا افق دیدگاهها را گستردهتر کرده و وظایف شناختی مانند مدیریت اموال و کالاها را ساده تر کنند. فرانک چن از شرکت سرمایه گذاری Andreessen Horowitz میگوید: «پایگاههای داده به اولین نسل نرمافزارها قدرت دادند و هوش مصنو عی به زودی این قدرت را برای عملکردهای پیشگویی و واکنشی انجام خواهد داد.» اپلکیشنی مانند Gmeil گوگل که محتوای ایمیلها را بررسی کرده و روی دستگاههای موبایل امکان پاسخگویی سریع و با یک لمس را پیشنهاد میکند. و نمونه اولیهای خواهد بود. از آنچه هوش مصنوعی در آینده ارائه میدهد. درست مانند موجهای قدیمی ظهور تکنولوژی های جدید مانند کامپیوترهای شخصی و گوشیهای موبایل، هوش مصنوعی هم با کمک به تغییر عملکردهای فعلی غولهای تکنولوژی، پتانسیل متحول کردن کسب و کار این شرکتها و ظهور تجارتهای جدید را دارد. با این حال اما هوش مصننوعی حسی از تهدید را هم القا میکند. «جف وایک» مدیر اجرایی بخش جهانی محصولات مصرفی در شرکت Amazon و یکی از مشاوران جف بزوس در این مورد میگوید: «اگر یک شرکت تکنولوژی باشید که از هوش مصنوعی بهرهای نمیبرید و وارد این عرصه رقابتی نشدهاید، قطعاً خودتان را از چرخه نوآوری دور کرده اید.»
هوش مصنوعی با چشم اندازی مثبت و امیدوار کننده میتواند یادآور جویندگان طلا در کالیفرنیا باشد. اگر چه شرکتهایی چینی مانند Alphabetو Baiduهم در حال سرمایه گذاری در هوش مصنوعی هستند و آن را در بازار محصولات خانگی هم به کار میگیرند، کاشفان مسلم آن شرکتهای تکنولوژی غربی هستند. Alphabet به طور گستردهای پیشتاز عرصه هوش مصنوعی است. این شرکت سالها سود قابل ملاحظهای را از هوش مصنوعی به دست آورده و محققان شناخته شدهای هم در این عرصه دارد با این همه اما هنوز اول راه است و تا رقابت جدی راه زیادی باقی مانده تا چند سال آینده شرکتهای بزرگ تکنولوژی در سه مسیر مهم این حوزه با یکدیگر رقابت میکنند. این شرکتها همچنان به رقابت برای کمک به پرورش نخبگانشان در این حوزه ادامه میدهند. آنها تلاش میکنند تا یادگیری ماشینی را برای تجارتهای فعلیشان آن تلاش میکنند تا مراکز سودآور جدیدی را برای کمک به توسعه هوش مصنوعی ایجاد کنند.
محققان میلیون دلاری
جدی ترین تهدید هوش مصنوعی برای انسانها، تهدید استعداد آنهاست؛ ویژگی ای بسیار کمیابتر از اطلاعات یا قدرت پردازش کامپیوتری. تقاضا برای متخصصان هوش مصنوعی که میتوانند با روشهای خلاقانه، تکنیکهای یادگیری ماشینی را به گروه های بزرگی از اطلاعات پیوند دهند. بسیار بیشتر از تعداد دانشجویانی است که در این زمینه تحصیل میکنند. «گوردیپ سینگ پال» از شرکت Microsoft معتقد است: «امروزه سیستمهای هوش مصوعی شبیه دانشمندان خرفت هستند. آنها در کاری که انجام میدهند عالی هستند اما اگر از آنها در جای درستی استفاده نشود بحران ساز خواهند بود.»
به کارگیری نادرست افراد میتواند برای بقای یک شرکت تهدید آمیز باشد. بعضی استارت آپها با به کارگیری دانشجویان در حال تحصیل یا افرادی با دانش ناکافی که مهارت خوبی در حوزه هوش مصنوعی ندارند، ضربههای جدی خودهاند. درست به همین دلیل هم هست که اگر شرکتی در استخدام و به کارگیری نیروهای متخصص ناموفق باشد، به خرید تمام یک استارت آپ فعال در آن حوزه روی میآورد. صنعت تکنولوژی اولین تجربه را در این زمینه در سال ۲۰۱۴ به دست آورد؛ وقتی گوگل حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای خرید استارت آپ DeepMind پرداخت که هیچ درآمد یا محصول مشخصی نداشت، اما تیمی از محققان برجسته در زمینه یادگیری عمیق در اختیار داشت. بعد از انجام این خرید بود که این محققان برنامهای را طراحی کردند که در دنیا با نام Go شناخته شد. به این ترتیب شرکتهای بزرگ تکنولوژی گاهی به سراغ شرکتهای کوچک و استارت آپهایی میروند که اگر چه درآمد و سود تضمینی ندارند اما نیروهای حرفهای و مفیدی در اختیار دارند که میتوانند به آنها برای رشد بیشتر کمک کنند. به این ترتیب گاهی شرکتهای بزرگ تکنولوژی با خرید استارت آپهای کوچک اما دارای نیروهای حرفهای و متخصص، ممکن است چیزی حدود ۵ تا ۱۰ میلیون دلار برای هر کدام از این افراد بپردازند. با این اوصاف این روزها شرکتهای تکنولوژی به این نتیجه رسیدهاند که صرفه هزینه برای به کارگیری و استفاده از محققان و افراد حرفهای در حوزه هوش مصنوعی میتواند تا حد زیادی برتری آنها را در رقابت های آینده این حوزه، تضمین کند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد/ شماره ۴۲۱۸